Stilladsopsætning og regler

Skal du have opsat stilladser til mureren, arbejdsplatforme eller forskellige overdækninger er det vigtigt, at du sætter dig ordentligt ind i opsætningens reglementet på det danske marked. Det er også vigtigt at sætte sig ind i netop de danske regler for opsætning af stilladser, der findes nemlig mange forskellige reglementer på dette marked i forskellige lande og markeder. Så hvis du får stilladser leveret fra udenlandske virksomheder, er det vigtigt at får sikret jer, at stilladserne lever op til kravene på det danske marked, for at undgå uhensigtsmæssige oplevelser. Uanset hvor du er geografisk placeret i Danmark skal disse stilladser leve op til det danske reglement – men stilladser i Danmark ses oftest i de større byer som København og Århus – hvor der oftest bygges nyt.

 

Regler for mål og andet

Når du skal have et stillads opsat, er der nogle helt klare regler, som skal overholdes indenfor målene, som stilladset skal opsættes og produceres efter. Her kommer nogle af de vigtigste regler, når du skal opsætte dit stillads – ved benyttelse på over 2 meter skal gelændere og fodlister benyttes på stilladset. På samme måde er der ved over 2 meters højde krav omkring benyttelse af ind og udvendige gelændere påsat på stilladset. Der skal være en afstand på maksimalt 4 m mellem to platforme når der snakkes om rulle og/eller foldestilladser. Der skal tydeligt være mærket information omkring stilladsklassen samt anvendelsesform på et sikkerhedsskilt, når der er tale om et fastmonteret stillads. Ved benyttelse af stilladser af over 5 meter og samtidig 2 mennesker skal der findes flere opgangsmuligheder. Ved benyttelse af stilladser på over 10,5 m udenfor skal stilladset være fastmonteret til en bygning eller lignende. Slutteligt skal stilladser opstilles sikkert på fast, sikkert og bæredygtigt underlag samtidig skal der findes bremser og en sagkyndig, skal indover ved stilladser over 3 meter. Ydermere skal personer, som benytter disse stilladser være uddannet til dette. Stilladser findes mange steder rundt omkring i Danmark, hvor der bygges nye og spændende tiltag – det sker ofte i de større byer som København, Odense og Århus.

Stilladstyper

Der findes mange forskellige typer af stilladser, det vil altså sige, at når du skal ud og bruge stilladser til det ene eller andet. Så er det en god ide at have styr på hvilken type stillads, som det er du skal bruge til netop dit projekt. Facadestilladser er de mest almindelige stilladser, som man ofte ser i gadebilledet – disse stilladser er meget fleksible og anvendes til mange typer af opgaver især til facadearbejde som vinduesarbejde, tagrenovering og så videre. Murerstilladser er en anden type stillads, som benyttes til opgaver, der kræver stor bæreevne og en stærk konstruktion. Disse stilladser bruges altså til opgave med tunge elementer og opstilles i den tungeste stilladsklasse, som giver dig lov til at arbejde med tunge elementer på stilladset. Derudover findes der mindre stilladstyper som rullestillads, arbejdsplatforme og anden tilbehør som faldsikring og overdækninger.