Kager er lækre og lige noget for den søde tand. Der findes et hav af forskellige kager samt mange vidunderlige smage. Derfor vil man altid kunne finde en kage, der falder i ens smag. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Odense er kendt for at have mange lækre kagebutikker, som tilbyder saftige og svampede kager til fornuftige priser. Læs mere om lækre kager i Odense for at få inspiration til hjemmebag.
Gode kageråd fra Odenses konditorbagere:
Mange har spurgt hvad Odenses konditorbagers hemmelighed er bag deres lækre kager. De er ikke villige til at afsløre hvilke opskrifter de bruger, men vil med glæde give gode råd og tips til, hvordan man ender med et fantastisk og lækkert kage resultat.
- Følg opskriften præcis.
Læs opskriften igennem, inden bagningen sættes i gang. Dette sikrer, at du ikke pludselig står og mangler en vigtig ingrediens.
- Bland ikke kolde og varme ingredienser.
Generelt er det en god ide, at sørger for, at æg, smør osv. har den samme temperatur. Tag derfor ingredienserne ud af køleskabet et stykke tid før du skal i gang med bagningen.
- Tag ikke mel direkte fra posen.
Hvis du tager mel direkte fra posen, kan du risikere, at du får mere mel end beregnet. Brug i stedet en ske og rod lidt rundt i melet, inden der fyldes mel i målebægeret.
- Vær præcis ved måling og vejning.
For meget mel giver f.eks. et tungt resultat, imens for meget bagepulver giver en mærkelig bismag. Vær omhyggelig med målingen, så ligevægten mellem de forskellige ingredienser er nøjagtig.
- Hold ovnen lukket.
Hvis du åbner ovnlågen, når kagen står deri, vil den varme luft forsvinde fra ovnen, og du risikerer, at kagen ikke bliver bagt ordentligt eller at den klasker sammen.
- Rør ikke for meget i kagedejen.
Hvis du rører for meget kan dejen udvikle sig til glutenstrenge. Dette vil give en tæt og tung kage, som ikke er særlig lækker.
- Hold redskaberne rene.
Hold orden og sørg for redskaberne er rene. For det første for hygiejnens skyld og for det andet pga. en fedtet skål medfører, at man ikke kan piske ægtehvider i den.
- Vær ikke bange for at fejle.
Udfordrer dig selv. På den måde bliver du en dygtig bager og får erfaring med hvad der fungerer for dig.
Værd at vide om kagebagning:
Til bagning bruger man kemiske hævemidler som natron, bagepulver, hjortetaksalt og potaske til at erstatte gærens produktion af kuldioxid, så man får den ønskede hævning. Natron er det mest anvendte kemiske hævemiddel, da det indgår i bagepulver. Når natron kommer i forbindelse med dej, vil den under varme fraspalte kuldioxid, der får dejen til at hæve. Ved hævningen dannes der samtidigt soda, som giver dejen en saltet smag. Den saltede smag kan undgås, ved at bruge en form som syre, f.eks. kærnemælk.
Bagepulver er det anden mest anvendte kemiske hævemiddel. Bagepulver består af natron og en svag syre, som er opblandet med en smule stivelse, der opsuger fugten omkring dejen og forhindrer, at tagepulveret klumper. Syren i bagepulver medvirker til, at der ikke dannes soda og at der ikke skal tages hensyn til tilsætning af andre syreformer, for at neutralisere smagen.