Last Christmas er stadigt et hit

Den verdensberømte gruppe Wham! skrev i 1980’erne den stadigt utroligt populære julesang Last Christmas. Gruppen blev dannet i 1981 og gik allerede i opløsning i 1986, men i den tid nåede de at lave en række populære numre, hvoraf den nævnte julesang nok er den mest populære. Den måske mere populære George Michael skrev nummeret som en af hovedmændene i Wham! og det er nok også stadig ham, som mange af os husker fra den populære gruppe. Det var også George Michael, som stod for produceringen af sangen sammen med Epic Records. I 1984 lå sangen som nummer to julesang i Storbritannien. Den har desuden ligget nummer ét i Slovenien, Japan og Sverige. I Danmark har Last Christmas’ bedste placering været nummer 3.

Mange gør kunsten efter

En hurtig søgning på Youtube afslører, at Last Christmas er blevet lavet i et utal og atter utal af kopier. Alt fra hjemmeoptagelser med computerens indbyggede webcam til store, professionelle arrangementer. Og nok også af varierende kvalitet, varierende genre og varierende kvalitet. Faktisk findes der efter sigende over 500 forskellige versioner af sangen, hvilket igen blot understreger nummerets popularitet. En af de mere populære ”kopister” af sangen må være Taylor Swift, som også er en meget populær sanger for tiden. Selv den både irriterende og charmerende Crazy Frog har lavet et cover af sangen. Man træder nok ikke nogen over tæerne, hvis man siger, at det nok ikke er det bedste cover af sangen, selvom det muligvis er populært.

Der findes et hav af musikalske analyser af nummeret og mange tekstanalyser af lyrikken, hvilket indikerer, at mange også synes, at nummeret er interesseret ud fra en teknisk synsvinkel. Teksten handler selvfølgelig om noget, som vi kan alle relatere til. Kærlighed. Og måske endda ulykkelig kærlighed. Faktisk handler teksten jo slet ikke om jul selvom det er en af de mest populære julesange nogensinde og bare fordi der står jul i navnet. Læs sangens lyrik her: https://de-sjove-jokes.dk/last-christmas/

Videoen til sangen er også meget ikonisk. Det er nok en af de videoer, som allerflest i hele verden har set. Ligesom med teksten så kan man sige, at selvom omgivelserne i videoen handler om jul og sne, så er kernen i videoen noget andet. Det handler om, hvad visse personer gjorde Last Christmas.

Musisk genialitet og nostalgi

Så hvorfor er den så populær? En østrigsk radiokanal afspillede en gang nummeret 24 gange i træk, hvilket måske er lige i overkanten af, hvad folk gider lytte til, selvom det er en god og populær sang. Så hvorfor gider vi alligevel lytte til den år efter år? Meget af det handler nok om, at vi bliver nostalgiske, når vi hører den; vi drømmer os tilbage til forrige jul, hvor vi hyggede os med hele familien, fik fantastisk mad og ikke mindst hørte fantastisk julemusik. Herunder selvfølgelig Last Christmas. Mange af os skal nok ikke høre meget mere end et eller to sekunder af sangen for at høre, at det er den. Den er bare populær.