Funkishuse – perfekt beboelse for den moderne skandinaver

38286807_7bcf7bb83c_bFunkishuse er kendetegnet ved en stilren, enkel og geometrisk form, og denne måde at bygge huse på, slog for alvor igennem i 1920’erne og 1930’erne. I dagens Danmark er funkishuse ved at opnå en populær status igen, og det er blevet tegn på den moderne og stilbevidste skandinaver. Funkishuse har som regel et firkantet udtryk med en flad tagkonstruktion, almindeligvis lavet i tagpap. Mange er hvide, mens andre står som blanke mure eller pudset i mørtel. Denne type huse opføres i mursten eller med pudset overflade, og indendørs er der en bemærkelsesværdig rummelighed. Ofte vil funkishuse eller funkisvillaer have store vinduer, der – i forhold til en mere traditionel bebyggelse – er placeret asymmetrisk af hensyn til funktionelle formål som f.eks. udsigt eller lysindfald. Et sådant hus er overordnet enkelt; det har ingen overfladisk pynt eller unikke designelementer. Det er derimod let at vedligeholde og yderst funktionelt, hvilket netop er hele idéen. Befinder man sig i Horsens eller Vejle, er der også her rig mulighed for at komme til at bo i et funkishus. Læs mere om funkishuse og deres funktioner ved at følge linket.

Funktionen bestemmer udtrykket

Betegnelsen Funkishuse kan umiddelbart lyde lidt forunderlig, men egentlig stammer det bare fra ordet funktionalisme. Og det henviser nemlig tilbage til, at det netop er funktionen, der bestemmer, hvordan huset er kommet ser ud, når man taler om funkishuse. Bebyggelsens udtryk er således bestemt af, hvad det skal bruges til. Det er en bølge, der passer godt sammen med det moderne familieliv, som vi kender til her i Skandinavien.

Flat tag, forskudt tag eller ensidig taghældning

Der er mulighed for at vælge, hvilken form for tag, man ønsker til sit funkishus. Afhængig af husets funktion, kan det være en fordel at gøre sig opmærksom på, hvilket slags tag, der passer bedst. Det er således ikke det æstetiske udtryk, man skal tage højde for, når man skal vælge tag. Om man ønsker et flat tag, et forskudt tag eller måske en ensidig taghædning til sit funkishus, bør styres af funktionen derved. Et fladt tag passer da fint til den arkitektoniske linje, men endnu vigtigere er det med et fladt tag, hvis man kunne tænke sig at installere solceller. Og et forskud tag er det bedste valg, hvis man ønsker højt til loftet med ekstra rummelighed og luft. Som altid vil funkishusets udtryk være bestemt af dets funktion.