Home » Er frugt usundt?

Er frugt usundt?

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius, Indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed

 

 

Max. 3 stykker frugt om dagen. Sådan lyder den officielle anbefaling. Men frugt er jo ganske naturligt, så hvorfor er det at vi ikke bare kan spise uhæmmet af det?

 

 

Frugt og sukker

Som Klinisk Diætist vejleder jeg mange mennesker i at opnå et sundt og varigt vægttab. Jeg oplever ofte, at folk overspiser af frugt fordi de savner alternativer til slik og andre søde sager, og det er da også langt bedre for dig at spise en appelsin fremfor en mars bar.

 

Problemet opstår, når du spiser overdrevne mængder af frugt. Frugt indeholder nemlig en hel del sukker – hvilket jo nok er derfor, at man kan have lyst til at spise mange af dem.

 

Der er også en tendens til at opfatte tørret frugt, som erstatninger for slik, og det er klart at tørret frugt er sundere end slik, når man kigger på indholdet af tilsætningsstoffer, såsom farve-, aroma- og holdbarhedsforlængende stoffer.

 

Hvad angår sukker derimod, bliver det ikke bedre af at spise frugten tørret, da man ved tørring dehydrerer (fjerner væsken fra) frugten, hvorved mængden af tørstof per 100 gram øges i sammenligning med den friske frugt. Det betyder også at energitætheden stiger. Eller sagt med andre ord; mængden af sukker per 100 gram frugt stiger, når frugten tørres.

 

Til sammenligning kan du her se sukkerindholdet per 100 gram af visse typer frugt, slik og grønt.

Agurk                          2   gram

Gulerod                       5   gram

Appelsin                      9   gram

Blommer                     10 gram

Æble                            10 gram

Bananer                      12 gram

Vingummi                    40 gram

Chokolade                   60 gram

Dadler (tørret)             64 gram

Sirup                            97 gram

 

*Tabellen er vejledende. Sukkerindholdet kan variere mellem forskellige sorter af samme frugt, årstid, modningsgrad, mm.

 

Så sødt er frugt

Af tabellen kan man se at frugt alligevel indeholder en del sukker. Det ser måske ud af lidt, når man sammenligner 100 gram æble, der indeholder 10 gram sukker, med 100 gram vingummi, der indeholder 40 gram sukker. Men frugter vejer typisk mere end 100 gram. Faktisk vejer frugt mellem 150-300 gram afhængig af deres størrelse. Spiser du derfor både et æble, en appelsin og en banan, har du pludselig spist 45-90 gram sukker. Det er jo meget mere end en pose vingummi.

 

Tabellen viser også, at tørret frugt indeholder mere sukker end slik. Det er netop fordi sukkerindholdet er så koncentreret i frugten, når den tørres, og derfor skal vi tænke os om, når vi til juletid spiser store mængder af tørret frugt.

 

Skal vi så ikke spise frugt?

Jo da. Frugt er super sundt. Frugt indeholder mange sundhedsfremmende stoffer, såsom vitaminer, mineraler, kostfibre og antioxidanter. Frugt er et positivt bidrag til en sund kost. Vi skal bare ikke overdrive det. Det til enhver tid er bedre at spise et stykke frugt end en pose slik. Slik indeholder ingen sundhedsfremmende egenskaber og er rene tomme kalorier.

 

Vi må også gerne få sukker – vi må bare ikke få for meget. Vores krop skal bruge energi til alle dens processer, og en del af denne energi kommer fra sukker.

 

Hvor meget sukker er så for meget?

Som tommelfingerregel må 10% af vores dagskost udgøres af sukkerstoffer. Det svarer til ca. 50-70 gram sukker om dagen for en voksen person og ca. 40 gram sukker dagligt for et barn.

 

Set i det perspektiv er der ikke meget plads til søde sager, og det er netop det vi skal tænke over. Vi ved jo godt hvad der sker, hvis vi får for meget sukker. Risikoen for fedme og livsstilssygdomme stiger markant, og det er jo altid bedre at forebygge fremfor at helbrede.

 

Husk, det er ikke alle islagkagerne til Oldemors 90 års fødselsdag, der giver dig dårligt hjerte og diabetes-2. Lever du generelt sundt, sker der intet ved at holde rigtig 90 års fødselsdag.

 

Så spis du bare frugt, men begræns dit indtag til 2-3 stykker dagligt. Spis også gerne gulerods – og agurkestænger som alternativer, der sejrer stort i konkurrencen om det laveste sukkerindhold med bare 2-5 gram sukker per 100 gram.