Brug den rette mestringsstrategi, når du føler dig utilstrækkelig

De fleste har på et eller andet tidspunkt prøvet at føle sig utilstrækkelige. Det er ikke mindst tilfældet, hvis du er ung. Nye tal viser nemlig, at op mod en tredjedel af unge kvinder og en femtedel af unge mænd har dårligt mentalt helbred. Det kan ikke mindst tilskrives en følelse af utilstrækkelighed, når det kommer til alt lige fra skole til sociale medier.

Hvad end du er ung eller gammel er det dog helt normalt, at føle sig utilstrækkelig. Det der afgør dit mentale helbred er altså ikke, hvorvidt følelsen rammer dig, men hvad du gør for at mestre den. Det er det, der i psykologien er kendt som en mestringsstrategi, og nogle falder folk mere naturligt end andre. Desværre har de fleste af disse strategier også en række udfordringer. I det følgende gennemgås derfor nogle af de mest almindelige men fejlbarlige mestringsstrategier.

Forskellige strategier

For mange er den mest naturlige mestringsstrategi for eksempel at undertrykke følelserne af utilstrækkelighed. Hvis du nogensinde har prøvet det, ved du dog sikkert også, at det kun ender med at sætte endnu mere fokus på følelserne. Blandt disse strategier er det altså måske nok den første og mest oplagte, men det er langt fra den mest psykologisk optimale.

Når først folk opdager det, går mange altså videre til en af de andre mestringsstrategier. Det kan for eksempel være, at de i stedet prøver at rationalisere sig fra de mange tanker og følelser. Heldigvis har mange af os nemlig meget at være stolte af. Desværre er det sjældent nok til at jage følelserne på flugt. Følelser lytter trods alt sjældent til fakta. Derfor leder den mestringsstrategi mest af alt blot til overflødig overtænkning, hvilket kan være mindst lige så usundt.

Hvis man bliver ved på den måde, kan man ende ved den mest usunde mestringsstrategi, som er at dulme følelserne. Det kan ske ved at sove mere, men det kan også tage form at overspisning eller sågar alkoholmisbrug. Det ved de fleste nok godt er usundt, men det kan føles rigtigt i øjeblikket. Særligt hvis man alligevel føler sig dårlig og utilstrækkelig.

Den rette strategi

Ingen af de ovenstående strategier virker altså særligt ideelle, og uden den rette strategi, kan det nemt ses, hvordan man kan blive stadig mere mentalt usund. Alt sammen på grund af en simpel følelse af utilstrækkelighed.

Heldigvis er der faktisk en mestringsstrategi, der virker, og den lyder ganske enkelt, at du skal lade tankerne være. Hvis ikke du lægger mærke til og dyrker følelsen af utilstrækkelighed, forsvinder den helt af sig selv. Bemærk dog forskellen på dette og det at undertrykke følelserne. Hvis du dagligt går og tænker på at glemme følelserne, er du lige så vidt. 

Find derfor gerne ting, der kan optage dine tanker og følelser på anden vis. Hvis du er aktiv i det lokale foreningsliv eller har gode venner, er det langt nemmere at være glad i den sammenhæng og glemme utilstrækkeligheden. Det er den eneste succesfulde mestringsstrategi.