Barnets sanser er barnets kontakt med omverdenen

Børn udforsker og lærer verden at kende igennem deres sanser. Som voksen bruger vi også vores sanser, men vi bruger også vores intellekt til at lære verden at kende, eksempelvis ved at læse og konversere. Men det gør et lille barn ikke. Derfor er det vigtigt at understøtte barnet i at bruge alle sanser og lade barnet udforske igennem sanserne. Herunder kan du læse lidt om sansekontakt og sansebrug.

 

  • Helt små babyer kan godt lide at smage og slikke på ting. Holder du din baby i hånden vil den sikkert tage din hånd op for at putte den i munden, ligesom så mange andre ting puttes i munden. Det er helt naturligt og en måde for babyen at lære verden at kende på. Der skal tages hensyn til hygiejne, så barnet ikke tager beskidte ting i munden, og selvfølgelig skal der også tages hensyn til at barnet ikke kommer til at sluge farlige små genstande. Men når det er sagt, er der ikke grænser for hvad barnet vil tage i munden, og det er okay så længe sikkerheden er i top. Du kan altså hjælpe dit barn med at udforske verdenen, og bruge deres sanser ved ikke at hindre dem i at ville smage på forskellige ting.
  • Hold dit barn og bevæg dig med dit barn. Bevægelse og kropskontakt er livsvigtigt for et lille barn. Hold dit barn ofte, og lad barnet lære dig og sig selv at kende igennem kropskontakt. Igen er det sanserne der arbejder for barnet. Bevægelse er også godt, du kan danse stille rundt med din baby, gå til babysvømning eller dyrke let yoga med et lidt større barn. Alt sammen sjovt og sundt for barnets sanser.
  • Sang og musik. Igennem høresansen udvikler barnet sig også. Når du lytter til musik sammen med dit barn fordrer du bestemte stemninger – om det er ro eller mere aktive stemninger.
  • Det er super godt for børn at få massage og berøring. Masser dit barn ganske let og styrk barnets kropfornemmelse og sanser.
  • Med en sansegynge udvikler barnet sin balance. Sansegyngen er god fordi barnet kan være rolig eller aktiv i gyngen samtidig med at sanserne er i brug. Sansergynger er også gode fordi de kan følge barnet op gennem årene. Gyngen kan nemlig indstilles efter barnets størrelse.
  • Kant til sansegynge. Sansergynger kan udvides med kant. Med kanten har barnet noget blødt at læne sig op i, og det bliver sværere at falde ud. Puden gør gyngen mere behagelig at ligge i, hvorfor det kan blive et oplagt sted at tage en lur eller kigge i en bog. Kanten gør også gyngen mere hyggelig, og mere huleagtig.
  • Tekstiler: Alle former for tekstiler er sjove for barnet at udforske. Babyer udforsker både sig selv og omverdenen igennem tekstiler. De lærer deres krop og kende og kroppens sensationer når deres hud rører ved forskellige tekstiler. Og de får en fornemmelse for verden når de rører ved ting.